Alledaagse dingen,  Dolce Vita

Dolce far niente

Het leven is hier heel eenvoudig, zeker voor een vakantieganger. Elke morgen veeg je je huisje, je trekt het laken recht en zet koffie met de Moka Express. De afwas doe je met de hand, een wasje ook. Je kiest een boek uit, ligt aan het zwembad en maakt een praatje met een landgenoot ’s avonds lekker eten. Het zalige nietsdoen. 

Vandaag is het woensdag en dat betekent markt in het dorp.  Een marktdag is zo veel meer dan boodschappen doen. Voor de Italiaan is dit een ontmoetingsplek. Zeker hier in Marche ontvolken dorpen en trekt vooral middenstand weg. Dat betekent dat je of naar de grote steden gaat of naar de markt. Wij dus ook. 

Een bonte verzameling van kramen, ieder heeft overigens een vaste plek, al jarenlang. “Houte couture” staat naast de Chinese marskramer met zijn confectie. Ze  spreken prima Italiaans, onderhandelen niet en hun kleding is ook nog voorzien van labels met “Made in Italy”. Zou het echt.  Verder zijn er de kramen met schoenen, ondergoed, telefoonhoesjes en keukenspullen. Groenten, fruit, tuinplanten wisselen de kramen met kaas, worst en vis af. 

Na alle markkraampjes bekeken te hebben, een jurkje te hebben gekocht en toch maar niet die schoenen, is het tijd voor koffie. Uiteraard! Op het plein zijn er twee terrassen en als echte Italiaan ga je bij de een wel en bij de ander dus niet. De palio komt eraan en de rivaliteit tussen de vier wijken is groot. Waar je gaat zitten, bepaalt dus voor wie je bent. Wij drinken sinds jaar en dag dus alleen maar onze koffie bij Caffè d’Italia. Zo ook vandaag. 

We nemen plaats, de wielerfundamentalist is dit keer niet mee, u mag raden waar hij dan wel is. De eigenaar komt naar ons toe, kijkt rond en vraagt: “dov’è il capo” wat zoiets betekent als “Waar is de baas”.

Sommige dingen veranderen ook nooit….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *