Gerechten met een verhaal

Ik werk aan een boek. Eigenlijk drie tegelijk. Heel handig is dat niet natuurlijk. Maar ja, kiezen is ook voor mij lastig ;-).

Al een tijd geleden zag ik een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over Carpaccio (maart 2017).  Ik ben een liefhebber van Carpaccio, je mag er me ‘s nachts voor wakker maken. Heel vaak valt het tegen: het gerecht bevat allerlei extra ingrediënten. Hoogtepunt was een versie met rode ui er overheen. Of die keer dat ik rookvlees meende te proeven of het vlees nog bevroren was. En laten we maar zwijgen over de versies die met saus en al te koop zijn bij verschillende supermarkten. 

Zo was het dus NIET de bedoeling

In deze uitzending was er een gesprek met Roberto Payer, general manager bij Hilton Amsterdam en het Waldorf Astoria. Én van geboorte Italiaan.  Hij legt uit hoe het nu echt zit en hoe het “moet”  met die carpaccio. Doet een uitspraak die mij recht in het hart raakte: 

“Nederland gaat over lekker en niet over smaak”

En zo is het. Als het maar lekker is. En veel. En niet te vergeten veel te duur.

Ik houd van eten, ik ben immers zowat in een keuken geboren en in een restaurant opgegroeid. Mijn vader was naast eigenaar ook jarenlang de kok. Mijn lief haalt regelmatig het verhaal aan dat hij met onze hele familie op reis was en het eerste dat we deden zodra we uitstapten, was op zoek gaan naar een restaurant. 

Ik vind veel lekker maar ga vooral voor de smaak. Ben dus regelmatig teleurgesteld als ik beroemde klassiekers bestel die vervolgens zijn “opgeleukt”. 

Begrijp me niet verkeerd: het aanpassen en variëren van recepten is prima. Veel chefs doen het en van een aantal heb ook ik de kookboeken in huis.  Niet erg. Maar een gerecht aanpassen als je niet weet wat je doet of vanuit de gedachte “dat heb ik nu eenmaal op voorraad”. Nee. 

Zo ontstond het idee voor dit boek: wat was ook alweer de bedoeling van een gerecht? Waarom is het ooit zo bedacht? 

Het is een project in wording: gerechten, het verhaal erachter en het oorspronkelijke gerecht. Terug naar de bron, terug naar de smaak. Carpaccio, Salade Niçoise, Bouillabaisse maar ook waarom geen cappuccino na 12u? 

Ik zit midden in het onderzoek en ben aan het schrijven. En zoek inspiratie. Over welke gerechten zou jij meer willen lezen? Erger jij je ook aan al die aanpassingen die de smaak geen goed doen? 

Ik hoor het graag!