Hans Peter Roel Op zoek naar de hemel

“Op zoek naar de hemel” van Hans Peter Roel kreeg ik, overigens op eigen verzoek, als verjaardagscadeau. De ondertitel “een spirituele reis door drie landen” sprak mij wel aan. Net als de tekst op de achterflap over het geheim van een gelukkig leven. Verder niet wetende waar het over ging overigens. Dat de thema’s “omgaan met groot verlies”, “camino” en de “zoektocht naar jezelf zijn”, wist ik niet. Wat een toeval. 

Het boek is in de ik-vorm beschreven vanuit de hoofdpersoon Eva van Berkel. Geen autobiografie maar de auteur meldt dat de personages fictief zijn wat niet wil zeggen dat het verhaal niet niet heeft plaatsgevonden. De eerste pagina’s raken gelijk diep met een heftige gebeurtenis. Eva verliest op 7-jarige leeftijd haar vader en op zijn sterfbed belooft hij daar terug te zien in de hemel. Haar moeder komt dit verlies niet te boven en kan niet de moeder meer zijn waar Eva zo’n behoefte aan heeft. Eva groeit op, onzeker en teruggetrokken en besluit dan ineens een ashram in India te bezoeken. Ze doet daar waardevolle inzichten op. Dit deel van het boek leest erg lekker. Bij terugkomst is ze zeker een stuk wijzer en rustiger maar nog niet voldoende en dan besluit ze de Camino de Santiago te lopen. Dit speelt zich overigens af in 1978 dus toen de Camino nog niet zo populair is. 

Deel II beschrijft behoorlijk gedetailleerd haar toch. Elke etappe wordt beschreven en naast haar inzichten lees je ook het een en ander over de plaatsen en bezienswaardigheden. Soms dacht ik wel he, loop eens wat sneller en er zitten in dit deel wel wat herhalingen in. Ze ontmoet op die reis haar grote liefde met wie ze gaat samenwonen. Bij terugkomst vindt ze een dagboek van een joods meisje die in Auschwitz wat. Deel III van het boek geeft dit dagboek letterlijk weer zodat het perspectief nu tijdelijk vanuit dat van Sarah Polak is. Zeker dit dagboek is van grote invloed op Eva waarbij ze haar lot uiteindelijk echt accepteert, gaat vergeven en loslaten en gaat doen waar ze voor op deze wereld is. 

Dit boek is zeker een spiritueel boek met een mooi verhaal. Zeker in het eerste deel kon ik het moeilijk wegleggen. Later wordt het in mijn ogen iets te traag maar overall zeer waardevol en ik heb er weer mooie lessen en inzichten uit kunnen halen. Ook hier zitten net als in het Jaar van de Uil weer bijzondere zaken in. Eva woont in Amsterdam maar ontmoet haar liefde op de Camino. En die woont in Maastricht! Bovendien is er nog een korte anekdote over ene “Gunther” op de camino. Ik ga maar eens overdenken wat ik daar weer uit kan halen. 

Een prachtig citaat:
‘Stop met zoeken naar iets wat niet is te vinden. Het gaat om het leven in het hier en nu. Het verleden is vervlogen en de toekomst is niet meer dan een waanbeeld in ons hoofd. Het enige moment dat werkelijk bestaat, is in het hier en nu. Daar ligt de essentie van het leven.’ 

Op zoek naar de hemel verscheen in 2017 en telt 440 pagina’s en is uiteraard makkelijk te bestellen.

#boekentip #leestip #camino #ashram #volgjehart#opzoeknaardehemel #hanspeterroel