Geen categorie

Je mag alles zeggen maar het hoeft niet

Vandaag las ik de overlijdensadvertentie van een meisje van 17 dat is omgekomen in het verkeer. Een jong meisje op de fiets en een bus. Ik google even om het nieuwsbericht te vinden. Afschuwelijk. Wat vreselijk voor dit gezin. Maar ook wat vreselijk voor de buschauffeur…

Ik lees verder. AFSCHUWELIJK ! Wat een reacties. Mensen die ongenuanceerd hun mening geven en met elkaar in debat gaan. In debat? Was het maar waar. Elkaar aanvallen en zelfs uitschelden. Van “bussen rijden altijd te hard” tot het “meisje zal wel hebben zitten bellen”. En dat terwijl de oorzaak niet eens bekend is. Gelukkig zijn er ook een paar mensen die anderen aanspreken daar mee te stoppen. Ik ben geschokt…

Maar wat is dat toch? Want dit is een situatie maar er zijn er meer. Wat is het dat mensen hun mening willen geven en gaan generaliseren , zeker als het om verkeersveiligheid gaat. Om de schuld te zoeken en liefst bij de ander. Doet dat er nu toe? Dit is een vreselijk ongeluk en dat is iets waar de ouders en familie niet meer over heen komen. Maar de buschauffeur ook niet. Wie ook schuld heeft. Vorige week reed ik zelf bijna een fietser aan. Gelukkig kon ik remmen. De fietser reedt echt door rood en het zou zeker mijn schuld niet geweest zijn. Maar dat maakt niet eens uit. Stel dat ik hem wel had geraakt? Mijn leven zou nooit meer hetzelfde zijn.

Wij zijn zelf al een tijdje bezig om de verkeersveiligheid in de straat te verbeteren. En in de wijk. Een lange straat door onze wijk die inmiddels al enige tijd een 30 km zone is. Maar waar men zich daar niet echt aan houdt. Niet echt. Regelmatig wordt er 50 of soms wel 80 gereden. Bewoners en niet bewoners. Fijn door een straat waar kinderen spelen. Alleen al ons initiatief leidt tot beroering. Onzin, belachelijk etc. Kinderen moeten niet op straat spelen. Maar het gaat niet eens om kinderen alleen hier. De officiële instanties handhaven niet omdat de straat van oorsprong geen 30 km straat is. En dat snap ik niet… De straat is 30 km. Er is geen enkel excuus dat iemand te hard rijdt. Of dat nu in onze straat is, ergens anders of op de autobaan.

Een ander actueel thema, de strijd in Irak en Syrië, hoef ik niet eens verder uit te werken. Iedereen vindt er wat van. We hebben allemaal een mening klaar over de ander.

Zwarte Piet? .. ik zeg (nog) niets.

Dat wilde ik toch even kwijt…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *