Geen categorie

Julen

Vannacht is Julen gevonden. Hij leeft niet meer.

Twee weken in een diepe put. Met man en macht werd gewerkt om hem er uit te krijgen.

Er waren speculaties. Zit hij wel in die put? Klopt dat wel? Wat een rare vragen…

En ik denk alleen maar: “Hoe overleef je dit als ouders?”.

Julen is het tweede kind in dit gezin dat overlijdt, zelfs het derde. In 2017 overleed hun andere zoontje Oliver en er was een miskraam.

Mijn hart huilt. Wat een leed.  Ik denk aan die ouders. Die mogelijk altijd zichzelf zullen blijven afvragen “Had ik dit kunnen voorkomen? Had ik beter moeten opletten?” Of “hadden ze niet sneller kunnen graven”? Wat heeft Julen gevoeld en voordat hij overleed daar in die diepe donkere tunnel?”. Vragen die de ouders wakker zullen houden.  Ook de reddingswerkers. Als je tegen de klok moet graven, wetende dat iedere minuut telt. Misschien al wetend dat hij niet meer zal leven. Ik denk ook aan de mannen die hem uiteindelijk vonden.

Hoe kom je dat te boven? Waarom?

Julen kreeg niet zo veel aandacht op Social media, althans ik zag het niet. Misschien hadden mijn “vrienden” niet de behoefte het te delen of er wat over te zeggen. Dat hoeft ook niet.

Want hoe zeer het lot van Julen en zijn ouders mij raakt, veel dichterbij zijn er ouders die hun kind verloren. Een of meer. Kinderen die hun ouders verloren, een of meer. Echtgenoten, vrienden. Mensen die worstelen met verlies van een zeer dierbare. Of dat nu gisteren was, vorig jaar of zeven jaar geleden. Hoe komen zij dat te boven?

Die mensen zitten veel dichter bij je dan je zelf misschien denkt. In je familie of vriendenkring of bij de buren of het schoolplein. Zij verdienen net als de ouders van Julen onze steun en aandacht. Nog steeds en opnieuw.

Veel mensen weten niet goed hoe dat te doen. Een kaartje, een hand op de schouder, een knuffel of gewoon een pan soep. Maakt niet uit. Zwijg niet. Hoe moeilijk het onderwerp ook is, hoe lastig je het ook vindt om er mee om te gaan of wat te zeggen. Laat iets weten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *