Lucinda Riley De Zeven zussen

Ik las 📖de “Zeven zussen” van Lucinda Riley. En daarna ook nog deel 2 (Storm) en 3 (Schaduw) en heb net deel 4 (Parel) geopend. In 2018 stond het eerste deel in Nederland wekenlang op nr. 1 in de Bestseller 60. Ik dacht, ach dat probeer ik eens en vroeg deel 1 voor mijn verjaardag. Mee naar Italië voor aan het zwembad. Als ik zin had in lichte kost.

Dacht ik….

De serie gaat over zes geadopteerde zussen die hun vader verliezen en daar is die rode draad van mijn vakantieliteratuur weer. Hij laat hen een brief na en aanwijzingen zodat ze hun afkomst kunnen gaan uitzoeken. Uiteraard doen de zussen dat (een zus per boek) en spelen er de wederom herkenbare thema’s zoals liefde, verlies, familie en zoeken wie je nu echt bent en wat je nu echt wil in het leven. 

Ieder boek eindigt met een cliffhanger zodat je het volgende deel eigenlijk gewoon direct wil lezen. Slim gedaan! Bovendien ontvouwt zich een plot waarvan je ook wil weten waar dat toe leidt. 

Want.. het boek gaat over de zeven zussen wiens namen gebaseerd zijn op de mythe van de Pleiaden. Zeus die hen eerst in duiven (!) en toen in sterren ✨veranderden. Alleen.. Pa Salt (de vader) adopteert er zes, dus waar is nummer zeven? 

De mythe en diverse verwijzingen (anagrammen, namen en metaforen) zijn door alle boeken heen verweven. Zo is de zevende zus Merope de zus die in de mythe met een sterfelijke man trouwde en als ster bijna onzichtbaar is…. De pleiaden zijn onderdeel van het sterrenbeeld stier en laat nu het eerste boek op 23 april verschenen zijn (start periode Stier!). En zo zijn er meer verwijzingen die ik vanwege niet willen spoileren niet onthul. De titels van de boeken zeggen veel over het thema waar de zus mee worstelt (schaduw, maan, storm, etc.). 

Waar deze boeken zich ten opzicht van het genre waar zich dit in zou bevinden, onderscheid is dat in ieder boek een groot deel waargebeurde historie zit. De desbetreffende zus moet in die historie duiken om haar eigen afkomst te vinden. Kortom, elk boek heeft twee verhaallijnen: het heden en de zus en het verleden en een van de waarschijnlijke voorouders van de zus. Fictie in een historische waargebeurde achtergrond. Ik heb wat zaken zelf ook onderzocht en toch heel wat schijnbare fictie is toch echt gebeurd. 

En zo leer ik ineens van alles over 🇳🇴Noorwegen en “Peer Gynt”. Een toneelstuk geschreven door Henrik Ibsen, uit 1867 dat samen met de muziek van Edvard Grieg erg beroemd is. Solveigh’s song is echt schitterend! Daarnaast veel over 🇧🇷Brazilië (de bouw van The Christ, ontstaan van de koffieplantages), 🇬🇧Engeland, Beatrix Potter en de mogelijke escapades van “Bertie”, de koning van Engeland🤔. Ik heb nog niet alle delen gelezen maar ik vermoed dat dit nog wel even doorgaat, iedere zus komt immers uit een ander deel van de wereld. 

Al met al zeker een aanrader omdat de combinatie erg mooi is: geschiedenis , heden en verleden. Ik heb het geluk ze nu allemaal achter elkaar te kunnen lezen (althans tot deel 5) maar Riley heeft dat slim🤓gedaan. Zodra je een boek dichtklapt, wil je het volgende al lezen. Deel zes komt overigens pas in 2020 uit in Nederland.En elke boek (tot nu toe) heeft plotwendingen die je niet verwacht. Je kunt de boeken in verschillende volgorde lezen omdat het steeds op hetzelfde punt begint. Zo begint ieder boek met exact dezelfde zin (die zo herkenbaar is):

“Ik zal zolang ik leef precies weten waar ik was en wat ik deed toen ik hoorde dat mijn vader was overleden”. 😔

Leuk detail is dat een kleine uitgever deze boeken uitgeeft en daarmee enorm succes heeft. Blijkbaar hebben de grote uitgevers het boek “over het hoofd gezien”. Bovendien wonderlijk dat recensenten er niet over schreven. Misschien wel vanuit de gedachte die ik zelf ook had maar waar ik nu op terug kom. 

Zie ook http://lucindariley.co.uk/seven-sisters-series/ voor meer achtergrond. 
#boekentip #leestip #zevenzussen #lucindariley