Dolce Vita

The Coffee Code

Caffè d’Italia. We lopen er binnen en worden hartelijk begroet door de eigenaar. Dat ik cappuccino bestel terwijl het 12 uur is, wordt me dit keer vergeven. Hij weet dat het mijn eerste is. Voor de vorm bieden we onze excuses aan voor het winnen van het songfestival en het naar huis sturen van het Italiaans dameselftal bij het WK. Ook dat wordt ons vergeven. 

Als  koffiefundamentalist ben ik thuis. De koffie smaakt hier altijd. Moet je op het Vrijthof eens komen… Om over de prijs maar niet te spreken. Hier ligt op iedere hoek van de straat wel een bar. Soms heel verzorgd, veel vaker sfeerloos met de televisie loeihard op het sport- of nieuwskanaal. Maar de koffie….. Die drink je overigens bij voorkeur staand aan de bar. In een teug. Kost meestal een euro die je overigens niet bij de barman afrekent maar bij de speciale kassa.  

Italianen onderbreken hun reis ervoor. Een caffè. Op weg naar hun werk, de supermarkt of het uitje met de familie. Zelfs langs de autostrada is de koffie fantastisch. Twee keer plassen en de koffie is gratis. 

Mij bevalt dat wel. Een bar op de hoek van de straat. In onze wijk is het me nog niet gelukt dit te realiseren. Dus heb ik jaren geleden maar een eigen machine aangeschaft. Voor mij een genot, voor mijn omgeving broodnodig. Mijn ochtendhumeur knapt er zienderogen vanop. 

Italië kent een heuse koffiecode. Van regels moeten ze hier niet veel hebben. Die code heeft een doel. Je stopt voor koffie én voor het laatste nieuws en de roddels uit de buurt. Glaasje water erbij? Drink dat vooral vooraf. Je wil de barman niet beledigen door hem te laten denken dat je zijn koffie wegspoelt.

En cappuccino? Na 11 uur niet meer. Een doodzonde waar de Italianen alleen in de winter afwijken. Je wordt direct als toerist herkend als je het wel doet. En al helemaal niet na het eten. Melk belemmert de “degustione”, een espresso of ristretto is dus het antwoord.  

Maar als je de bar of een restaurant verlaat, neem altijd het bonnetje mee. Als de Guardia di Finanza je in je nekvel grijpt, kun je aantonen dat het zwarte goud niet met je zwarte geld is betaald. Want al houden ze niet van regels, streng zijn ze hier wel!

Koffie? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *