Rouwen en verlies

Vingerafdruk

“Weet jij waar de vingerafdruk van mama is gebleven?” appt mijn broer. Hij wil er een sieraad van laten maken voor de kleinkinderen. 

Ik zie twee vingerafdrukken tussen mijn bestanden staan, die van mijn vader. Die van mijn moeder zijn zoek. Gelukkig heeft de DELA ze nog en even later staar ik naar haar vingerafdrukken. De mail meldt dat deze vingerafdrukken 14 maanden worden bewaard in de digitale kluis. We zijn inmiddels in maand 16.  Ik kan het stemmetje in mijn achterhoofd niet helemaal onderdrukken dat zegt “zouden ze wel van mama zijn?”.  Controleren kunnen we het niet meer. 

Mijn moeder was nog geen 12 uur overleden en toen kregen we de vraag: “Wilt u dat we vingerafdrukken nemen?”. Ik dacht gelijk aan CSI. Misschien kijk ik ook wel te veel politieseries op Netflix. Maar ja, wie weet willen we daar ooit nog iets mee doen. Dus we geven toestemming. 

We krijgen die dag nog veel meer vragen en mogelijkheden voorgeschoteld. Er gaat een commerciële wereld voor ons open. De keuze in kisten is al fors maar wat je allemaal met as of vingerafdrukken kan doen? Ik had er geen weet van. Tal van online winkels vind ik als ik even Google. Vlinders, hartjes, engelen of bloemen. Zilver, goud of ander materiaal. Je kunt het zo gek niet bedenken. De prijzen zijn ook niet mis. De een zijn dood is …. 

Je hoeft overigens niet overleden te zijn. De doelgroep “moeders” die vast wel sieraden willen met de vingerafdrukken van hun kinderen doet het ook goed. Met zelfs een do-it-yourself instructie. 

Ik vraag me af hoe lang deze winkels de vingerafdrukken in hun digitale kluis bewaren. En wat er zou gebeuren als die eens gekraakt wordt?  

Vingerafdrukken. Het maakt je uniek. En traceerbaar.  Justitie werkt momenteel aan een nieuw herkenningssysteem voor vingerafdrukken. Dat zou nog wel eens kunnen leiden tot het oplossen van heel veel coldcases. Daders en slachtoffers kunnen geïdentificeerd worden. Dat kan wel eens de doorbraak zijn in 2019. 

Ik denk dat ik een sieraad met vingerafdrukken nog maar even oversla. Ik blijf het een raar gezicht vinden om je nek. 

Zoals ik al zei: ik kijk te veel televisie. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *